8 gewoontes die geluk in de weg staan

Niet gelukkig zijn is voor een groot deel het gevolg van slechte gewoontes, negatieve overtuigingen en gedrag dat ‘gewoon’ geworden is en dat je niet meer ziet voor wat het is. Hoe doorbreek je zulke patronen en breng je meer geluk in je leven?

Belangrijk daarbij is om te beseffen dat niemand constant gelukkig is. Iedereen heeft ups en downs, van dag tot dag en van jaar tot jaar. Recent onderzoek laat zien dat het gemiddelde geluksgevoel vanaf je tienerjaren daalt tot rond je 40e, en dan weer stijgt tot in je vroege jaren 70. Oftewel, de kans is groot dat jouw gelukkigste tijd nog moet komen. Onthoud dat als je worstelt met onderstaande 8 negatieve gewoontes.

1. Te weinig zelfrespect

Als je moeite hebt met zelfrespect, beslis dan vandaag nog om jezelf te accepteren zoals je bent. Met al je goede en slechte kanten. En beslis om je leven in te richten zoals jij dat wil.

Wees je eigen beste vriend. Bedel niet meer bij anderen voor liefde, respect en aandacht, maar begin bij jezelf. Als je jezelf niet kunt liefhebben, dan kunnen anderen het ook niet.

2. Zelfbewust van wat anderen vinden

Je kan de helft van al je zorgen en problemen schrappen door niet meer toe te laten dat andere mensen voor jou denken, goedkeuren en afkeuren. Laat je leven niet door anderen leven. Neem het heft in eigen handen.

Andere mensen kunnen je geluk tijdelijk beïnvloeden, maar jij bent zelf de enige die je geluk permanent bepaalt.

3. Vasthouden aan oude wrok

Het leven is te kort voor bitterheid. Hou je minder bezig met pijn en onrecht uit het verleden, en kijk vooruit naar de toekomst.

Om dat te doen moet je weten waarom je wrok voelde, en waarom je dat niet meer wil. Dit gaat over het accepteren van het verleden, en over vergeving van anderen. Zodat je met lichter gemoed en goede voornemens vooruit kunt.

4. Vastzitten in routines

De manier waarop je dingen altijd gedaan hebt, is niet de enige manier om ze te doen. Als je alles blijft doen zoals je gewend bent, dan ervaar je nooit iets nieuws. Sterker nog, dan blijf je jezelf bevestigen in je eigen kleine routines. De koffie is alweer lauw.

Dus breek uit je sleur. Achter elke straathoek wacht het avontuur, als je het maar ziet.

5. Er is veel waar je geen controle over hebt (hoe je het ook probeert)

Het leven is onvoorspelbaar. Dat betekent niet dat je geen actie kunt ondernemen om je leven in eigen hand te nemen. Maar het betekent wel dat je moet accepteren dat het altijd anders kan gaan – beter, slechter, anders, onverwachter. Neem het leven zoals het komt.

6. Angsten om het leven te verdoven

Niet alleen drank en drugs verdoven. Ook gedrag kan je gebruiken om jezelf te verdoven, als een eeltlaag over je eigen kwetsbaarheid. Maar daarmee sluit je jezelf ook af voor liefde, empathie, creativiteit, avontuur – alles wat het leven mooi maakt.

Alles dat het leven de moeite waard maakt – een relatie, vriendschap, onderneming – is eng en riskant. Je hebt er moed voor nodig. Je moet je eigen angst overwinnen.

7. Verslaafd aan zelfvermijding

Deze is lastig, we worstelen er allemaal mee. Een van de moeilijkste dingen in het leven is om simpelweg hier en nu in je eigen lichaam te zijn. Hoe vaak leiden we onszelf niet af met vanalles en nogwat: eten, drinken, shoppen, bellen, tv, nieuws, social media, games, en ga zo maar door.

We vermijden onszelf met compulsief werken, sporten, relaties – allemaal om maar niet in het moment te hoeven leven, en de confrontatie met onszelf aan te gaan. Welke verslaving gebruik jij om jezelf te vermijden?

8. Het gras is niet groener ergens anders

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we iets mislopen, dat het gras ergens anders groener is. Maar wat je ook doet, waar je ook heengaat, je zult nooit alles kunnen doen. Je zult altijd iets mislopen.

Alleen, het is niet zo relevant. Het beste in het leven is waar jij op dit moment bent, en nergens anders. Dit moment is alles wat je nodig hebt. Voel het gras onder je voeten.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*