7 stijlen van leiderschap ontrafeld
Wat maakt dat mensen bereid zijn jou te volgen? Wat is jouw natuurlijke stijl van leiderschap en welke ondersteunende stijlen gebruik je? Wat gebeurt er als je onder druk komt te staan, welke stijl pas je dan toe en hoe tevreden ben je daarover? En in welke stijl zou jij je verder willen ontwikkelen, wat zou je dat opleveren?
Bovenstaand een aantal vragen die je in je achterhoofd kunt houden bij het lezen van dit artikel. Wat je antwoorden ook zijn, besef dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Immers, elke stijl heeft zijn voor- en nadelen en komt beter (of slechter) tot zijn recht afhankelijk van de situatie waar je in zit. Bijvoorbeeld: als in een winkel brand uitbreekt wil je dan dat het personeel met jou gaat overleggen hoe je op 5 manieren het pand uit kunt komen, of wil je dat het personeel sturend is en je vertelt wat je moet doen? Oftewel: geniet van de 7 stijlen van leiderschap en wat je daarmee over jezelf leert.
De Visionair
Het leiderschap van de visionair is gebaseerd op zijn voorstellingsvermogen in wat de verre toekomst gaat brengen. Hij heeft een visie (droom) waar hij 200% in gelooft en er is niemand die hem aan het wankelen kan brengen over de juistheid van zijn denken. Wat hem drijft is de visie uitdragen en anderen inspireren. Welke acties concreet ondernomen moeten worden om de visie te realiseren is niet aan hem besteed. Hij rekent erop dat het geschetste beeld anderen dusdanig inspireert dat zij acties ondernemen om die kant op te bewegen. Als de acties uitblijven ontstaat er frustratie en onbegrip: ‘hoe kan het toch dat de anderen dit niet zien en niet in beweging komen?’ Enkele voorbeelden: Martin Luther King en Nelson Mandela.
De Magiër
Het leiderschap van de magiër is gebaseerd op zijn creativiteit en innovatievermogen. Deze leider denkt in mogelijkheden in plaats van problemen, is gedreven zijn (grootse) ideeën te vertalen naar praktische producten en diensten, bereid daar hard voor te werken, risico’s te nemen en anderen (soms agressief) aan te sturen. Daarbij wil de magiër transformaties bewerkstelligen, niet slechts kleine doorbraken realiseren. Een belangrijk verschil met de visionair is zijn daadkracht. Enkele voorbeelden: Richard Branson, Walt Disney, Steve Jobs, Michelangelo en Stephen Spielberg.
De Keizer
Het leiderschap van de keizer wordt gekenmerkt door het ‘top-down’ aanbrengen van duidelijke doelen en structuren zodat er met orde en rust vooraf gedefinieerde resultaten worden behaald. Het is een hiërarchische benadering. ‘Ik weet wat goed is en wat er moet gebeuren’, ‘ik ben het hoofd en jullie zijn de handen’ en ‘voer uit wat ik bedenk’ zijn een aantal van de denkkaders van deze persoon. Tegenspraak wordt niet toegestaan, gezichtsverlies is ondenkbaar en ‘in control’ zijn is noodzaak. Enkele voorbeelden: Margaret Thatcher, Alex Ferguson en Alexander de Grote.
De Krijger
Het leiderschap van de krijger is gebaseerd op actie. ‘Niet denken maar doen’ is zijn devies. Hij wordt gedreven door zijn hang naar avontuur en rechtvaardigheid. Als er een missie is waar hij in gelooft zal hij ervoor strijden en zichzelf 100% in de strijd gooien. Hij is direct in de omgang, indien nodig agressief en hij handelt vanuit instinct. Urenlang praten over voors en tegens is aan hem niet besteed. Dat is zonde van de tijd; ‘let’s get it done.’ Als er dan fouten worden gemaakt is dat in eerste instantie niet erg. Liever een fout maken en ervan leren dan stilstand en dus achteruitgang. Als dezelfde fout een paar keer wordt gemaakt is de fouttolerantie snel weg. Enkele voorbeelden: George Washington, Robin Hood en Admiraal Nelson.
De Spreker
Het leiderschap van de spreker is gebaseerd op zijn vermogen zich helder en begrijpelijk uit te drukken. Hij is in staat zich in te leven in zijn ‘publiek’ en gebruikt hun thema’s en taal om van daaruit zijn eigen boodschap neer te zetten. Daarnaast is hij als geen ander in staat zijn eigen levensverhaal in te brengen om zodoende een emotionele connectie met de ander te creëren. Wat hem onder meer drijft is het uitoefenen van invloed en het oprechte geloof dat hij een boodschap heeft die voor eenieder van belang is. Daar waar de visionair in de toekomst leeft, leeft de spreker juist in het heden. Enkele voorbeelden: Barack Obama en Adolph Hitler.
De Goeroe
Het leiderschap van de goeroe is gebaseerd op zijn vermeende wijsheid. Hij wordt door anderen gezien en bewonderd als iemand die veel kennis en inzichten heeft en deze deelt. Volgers zoeken hem op en willen graag van hem leren. Zelf wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid, hoe meer hij weet hoe meer vragen er ontstaan. Daar waar bij de voorgaande leiderschapsstijlen het ego een belangrijke rol speelt, gaat het bij de goeroe niet om hemzelf maar om de rol die hij mag spelen in het groter geheel. Enkele voorbeelden: Albert Einstein, Dalai Lama en Mahatma Ghandi.
De Gever
Het leiderschap van de gever is gebaseerd op zijn dienende basishouding. Samen het hoger doel bereiken is belangrijk. Om dat te bereiken zorgt deze leider ervoor dat de anderen in hun kracht komen te staan, dat de middelen die ze nodig hebben ter beschikking worden gesteld en dat de ‘eer’ voor succesvol werk terecht komt bij degene die het ook echt heeft uitgevoerd. Daarbij is de gever steeds aan het kijken hoe hij kan bijdragen aan het hogere doel. En dat vanuit de coulissen in plaats van zichzelf in de spotlight te plaatsen. Verder is kenmerkend de (ruimte)gevende en begripvolle basishouding. Een voorbeeld: Moeder Teresa.
Wat is jouw voorkeursstijl en wat zijn jouw ondersteunende stijlen van leiderschap? En welke voorbeelden van leiders ken jij t.a.v. de verschillende stijlen van leiderschap? Ik waardeer het zeer als je deze namen wilt achterlaten in een reactie onderaan dit artikel.
3 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.Leuk artikel, Marco. Ik blijf jullie volgen ook al ben ik nu 2 jaar met pensioen bij Shell, waarbij ik nog steeds met genoegen terugdenk aan de workshop die we met jou en Jacco hadden in Blijdorp Zoo.
Over 7 stijlen van leiderschap gesproken. Mijn broer Jan-Benedict, die prof in de USA is, heeft een boek “TIME TO LEAD – Lessons for today’s leaders from bold decisions that changed history” geschreven. Daarin onderscheidt hij eveneens 7 leadership styles die uietaard wat afwijken van die van jou, en waarin hij voor iedere stijl twee of drie historische leiders bespreekt, en toepassingen trekt voor het heden. Verschillende leiders die jij bovenstaand noemt (Martin Luther King, Mandela, Thatcher, Alexander de Grote, Washington) bespreekt hij ook in zijn boek. Een aanrader! Veel groeten, en hopelijk nog eens tot ziens,
Paulus Steenkamp