6 tips om je invloed te vergroten

Macht is een vies woord, althans in Nederland. Hier is namelijk iedereen gelijk. Ongeacht hoeveel geld je verdient en welke positie je bekleedt. Onzin natuurlijk. Want macht bestaat wel degelijk. Bij het begrip macht draait het uiteindelijk allemaal om het verkrijgen van overwicht op anderen. Psychologisch overwicht, maar ook overwicht in aantallen. Wie hebben in Nederland momenteel de meeste invloed? Precies ja, de babyboomers. Zij hebben het numerieke overwicht en hebben het daardoor politiek nog altijd voor het zeggen.

Psychologisch overwicht gaat niet over aantallen maar over overtuigen. Als je een willekeurige groep mensen neemt en midden in een doolhof loslaat, zitten er altijd individuen tussen die automatisch de leiding nemen. Niet dat zij de juiste weg wel weten, maar omdat zij anderen weten te overtuigen hen te volgen. Deze wil en het vermogen om invloed uit te oefenen op een ander is voor een deel door afkomst en genen bepaald, maar je kunt het jezelf ook aanleren. Persuasion-professor Robert Cialdini schreef hierover een fascinerend boek: ‘Invloed. De zes geheimen van het overtuigen’. Hierin beschrijft hij zes wetenschappelijk onderbouwde technieken uit de sociale psychologie om te verleiden en daarmee dus invloed uit te oefenen op zowel individuen als groepen. Wellicht geen garantie voor succes, maar wel handige instrumenten die je zowel zakelijk als in je privé-leven kunt toepassen.

  1. Wederkerigheid. Als je anderen iets geeft, voelen zij zich verplicht iets terug te geven.
  2. Commitment & consistentie. Zorg voor kleine stapjes in commitment en ben consistent in wat je zegt en doet. Ga mee in het wereldbeeld van de ander.
  3. Sociale bevestiging. Oftewel de macht van de massa. Mensen zijn geneigd elkaar achterna te lopen. Letterlijk én figuurlijk!
  4. Sympathie. Zorg ervoor dat je als boodschapper sympathiek geworden wordt.
  5. Autoriteit. Autoriteit heeft alles met vertrouwen te maken. We hebben vertrouwen in mensen die expert zijn, onafhankelijk zijn, tegen hun eigen belang in handelen, of hoger staan in de hiërarchie.
  6. Schaarsheid. Het is bewezen dat mensen sterker verlangen naar dingen die schaars en dus zeldzaam zijn, onbereikbaar zijn, of zelfs verboden.

Invloed is een spel dat de hele dag door gaande is. Thuis, bij vrienden en op de zaak. Wat wij onszelf allemaal af moeten vragen is het volgende: hoe ga ik om met invloed in mijn leven? Ben je als persoon gemakkelijk beïnvloedbaar, of ben je eerder diegene die invloed uitoefent op anderen? Want voordat wij ons leven bij kunnen sturen of veranderen, moeten we natuurlijk eerst goed begrijpen wie er allemaal invloed op ons uitoefenen en op welke wijze. Vervolgens gaan we actief aan de slag om ervoor te zorgen dat we vaker de beïnvloeder zijn, en niet degene die beïnvloed wordt. Invloed is nu eenmaal leiderschap, en leiderschap is macht. En macht is zoals gezegd helemaal niets smerigs. Integendeel zelfs. Macht is een handig instrument om een trots en gelukkiger mens te worden. Neem de macht dus in eigen handen en voel je weer kapitein op je eigen schip.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*