6 tips voor krachtige gesprekken

Hoeveel gesprekken voer jij op een dag? Ikzelf ken het antwoord niet en ik kom niet veel verder dan ‘veel’ te zeggen. En dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Wat ik daarbij hoop en wat ik je gun is dat dit krachtige gesprekken zijn. Om je hierbij te ondersteunen heb ik 6 tips op een rij gezet die je direct na het lezen kunt toepassen.

Tip 1: van MAAR naar EN

Sommige woorden in onze taal hebben een enorme impact. Bijvoorbeeld ‘je hebt prima werk geleverd, maar zorg de volgende keer ervoor dat je op tijd oplevert.’ Door het maar-woord wordt de focus op het tweede deel van de zin gelegd en wordt dit ervaren als een oordeel. Of zoals de Engelsen het zeggen ‘everything before but is a lie.’ Krachtiger is om gebruik te maken van het en-woord. Dat heeft een verbindende werking en geeft een positieve lading aan het tweede deel van de zin: ‘je hebt prima werk geleverd, en zorg de volgende keer ervoor dat je op tijd oplevert.’

Tip 2: van WAAROM naar WAT

Een ander woord dat veel impact heeft is het waarom-woord. Bijvoorbeeld ‘waarom heb je gekozen voor Pieter als je vervanger?’ Het geeft de ander veelal het gevoel dat wat hij heeft gedaan niet goed is en dat hij zichzelf daarvoor moet verantwoorden. En ja, uiteraard hangt het ook sterk af van je toon, intonatie en je non-verbale communicatie of de vraag die je met ‘waarom’ start op deze manier wordt ontvangen. Krachtiger is om de vraag te starten met ‘wat.’ Bijvoorbeeld ‘wat maakt dat je hebt gekozen voor Pieter als je vervanger?’ De lading van het wat-woord is veelal positiever in de beleving van jezelf en de ander.

Tip 3: van NIET naar WEL

Als je bijvoorbeeld de vraag stelt ‘wat zou je anders in je werk willen?’ dan hebben veel mensen moeite om deze vraag te beantwoorden. En als ze antwoord geven wordt al snel gesproken over wat men niet zou willen. Bijvoorbeeld ‘ik zou niet meer willen overwerken.‘ Deze ‘niet’ antwoorden leveren over het algemeen geen energie op. Veel krachtiger is het om in plaats van aan te geven waarvan je weg wilt bewegen om te benoemen waar je naartoe wilt bewegen. Dat is waar de energie zit. Oftewel, als de ander over de niet-kant gaat praten, grijp dan in en vraag ‘en wat zou je wel willen?

Tip 4: van GEDRAG naar INTENTIE

Irritaties ontstaan onder meer omdat iemand gedrag vertoont wat jij niet acceptabel vindt. Bijvoorbeeld een medewerker blijft bij jou terug komen om te vragen of de volgende stap die in gang wordt gezet ook volgens jou de juiste is. Daar kun je de ander op aanspreken en vertellen dat dit echt anders moet, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs tot ander gedrag te leiden. Krachtiger is om naar de intentie te vragen. Bijvoorbeeld ‘wat maakt dat je steeds de volgende stap komt checken?‘ Zodoende kom je erachter wat de drijfveer is en kun je met de ander hierover een gesprek aangaan. Als je meer inspiratie wilt over dit belangrijke thema dan raad ik je aan om het volgende korte filmpje te bekijken.

Tip 5: van ALGEMEEN naar SPECIFIEK

Feedback moet bijdragen aan de groei van de ander. En daarbij helpt feedback als ‘je hebt het goed gedaan’ niet echt. Het is te algemeen waardoor de ander niet weet waar je het over hebt. Waar wordt op gedoeld bij ‘gedaan’ en wat betekent ‘goed’ eigenlijk? Krachtiger is om specifiek aan te geven wat je hebt waargenomen en wat hij of zij kan doen om nog beter te worden. Bijvoorbeeld ‘Je rapport over het incident van gisteren is feitelijk en helder. En wat ik de volgende keer tevens graag wil is dat je een oplossingsrichting vermeldt.’

Tip 6: van COMPLIMENT naar ERKENNING

Als een compliment wordt gegeven is dat veelal over het bereikte resultaat. Bijvoorbeeld ‘wat fijn dat het is gelukt om vandaag de gegevens aan te leveren.’ Het is belangrijk dat dit compliment oprecht is en blijf het vooral ook geven. Wat echter nog krachtiger is en rechtstreeks ‘bij het hart’ binnen komt is erkenning geven. Hierbij benoem je expliciet de kwaliteiten die je in de andere persoon ziet. Bijvoorbeeld ‘je bent betrouwbaar’ of ‘je bent oprecht.’ De ander wordt gezien als ‘mens’ en niet slechts als ‘productiemachine.’

Wat zijn jouw tips voor het creëren van krachtige gesprekken? Wil je ze met ons delen in een reactie onderaan dit artikel. Zodoende kunnen we van elkaar leren. Geniet van je krachtige gesprekken!

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*