5 tips om jezelf en anderen te kleineren

Merk je ook dat sommige mensen zichzelf soms net iets te geweldig vinden. En je hebt zelf wel eens de neiging om jezelf te ontplooien, jezelf te accepteren en jezelf te zien als waardevol. En je vindt dat uiteraard een probleem. Dan wordt het tijd om jezelf en anderen te kleineren. Waarom? Omdat je de boel een beetje in toom wilt houden. Je wilt niet dat anderen het te hoog in hun bol krijgen. En jij moet ook oppassen dat je je niet laat meeslepen. Oftewel: verdiep je in de krachtige Hollandse volkswijsheid ‘doe maar normaal, dat is al gek genoeg’. Immers, normaal zijn is belangrijk. Daarom vindt je in dit artikel tips om jezelf en anderen te kleineren. Veel leesplezier. 😉

Kleineren Tip 1: Koester je oordelen

Oordelen houden mensen klein. Door anderen te veroordelen kun je onzekerheid en twijfel zaaien en hen lekker kleineren. Daarbij stuur je door te oordelen een hele krachtige – en ietwat onaardige – boodschap: jij bent niet goed zoals je bent. Je hoeft dit niet eens expliciet te zeggen. Je deelt gewoon diverse kleinere oordelen over iemands uiterlijk, vaardigheden, ideeën of gedrag – en impliceert daarmee dat je diegene niet accepteert.

Oordelen kun je ook gebruiken om jezelf te kleineren en veel mensen doen dat ook. Vooral als je je oordelen niet richt op je gedrag maar op wie je bent. Zeg niet: ”Ik had beter mijn best moeten doen”, maar: ”Ik ben waardeloos”. Zo weet je zeker dat je geen zelfliefde ontwikkelt en voel je je verschrikkelijk. Zo voorkom je dat je ware zelf opbloeit waardoor je volledig normaal blijft. Fijn.

Kleineren Tip 2: Laat het grijze gebied los

’Goed’ en ‘slecht’ mogen dan onwijs relatieve begrippen zijn – je wilt dit idee loslaten om vooruit te komen. In het grijze gebied is teveel ruimte voor groei en ontplooiing. Denk daarom zwart/wit. Dingen zijn óf goed, óf slecht – niets er tussenin. Je wilt een kamp kiezen en dit kamp verdedigen. Hierdoor kun je andere mensen in hun hoek duwen, waardoor je confrontatie kunt creëren.

Wees constant op zoek naar de slechte dingen, en benadruk ze. Het liefst hardop en met een klein beetje urgentie en agressie. Dus niet: ”Wie weet wat zijn verhaal is, misschien is hij vroeger wel mishandeld ofzo, weet jij veel”, maar: ”Levenslang de bak in!!”

Andere vruchtbare onderwerpen van gesprek om te kunnen kleineren:

  • Vlees eten.
  • Vluchtelingen en buitenlanders.
  • De zwarte pieten discussie (seizoensgebonden).
  • Spiritualiteit (voor als je mensen wilt uitlachen).
  • Politiek, en dan met name over hoe slecht het gaat.
  • Diverse minderheden.
  • De Europese Unie.
  • Burgerrechten (doe maar normaal, wordt steeds gekker, hadden we vroeger toch ook niet, onzin etc.)
  • Online privacy (hadden we vroeger toch ook niet, etc.)
  • Klimaatverandering (vroeger was er ook een ijstijd).
  • Mensen die niet kunnen ‘meekomen in de economie’.
  • Etc.

En gebruik zeker ook generieke uitspraken als: ”het wordt toch allemaal minder”, ”de wereld is toch helemaal verrot” en ”mensen zijn verschrikkelijk”. Het is extra goed om de mensheid in het algemeen te veroordelen, omdat je daarmee uiteindelijk ook jezelf weer naar beneden haalt. Aangezien jij onderdeel bent van de mensheid.

Vergeet daarbij niet ook zwart/wit richting jezelf te denken. Enkele gedachten die prima werken om jezelf (of anderen) te kleineren:

  • ”Ik moet het perfect doen, anders ben ik waardeloos.” (en het dan niet perfect doen voor het beste resultaat)
  • ”Ik ben spuuglelijk.”
  • ”Niemand houdt van me.”
  • Etc.

Kleineren Tip 3: Maak je zorgen over wat anderen denken

Dit is essentieel. Je moet je zorgen maken over wat anderen denken, en je best doen om te voldoen aan hun verwachtingen. Want als je dat niet doet, dan begin je te groeien en te ontplooien. En voor je het weet stijg je boven jezelf uit.

Door je constant druk te maken over wat anderen van je denken gebeuren er een aantal waardevolle dingen:

  • Je houdt jezelf bewust klein.
  • Je voelt je onzeker.
  • Je ruilt je eigen identiteit in voor goedkeuring van anderen.
  • Je voelt je na een tijdje verbitterd en weinig energiek.
  • Je garandeert dat je constant faalt, omdat het moeilijk is om te voldoen aan alle verwachtingen van alle mensen.

Dat laatste punt is belangrijk. De constante teleurstelling van de mensen om je heen vertaalt zich naar teleurstelling in jezelf. Wat een perfecte emotie is om jezelf volledig aan de grond te houden.

Door op deze manier te leven cultiveer je deze belangrijke gedachte: ik ben niet goed genoeg. Deze gedachte is de fundering onder allerlei andere vaardigheden die je helpen jezelf klein te houden zoals: stress, neuroses, angstaanvallen, paniekaanvallen, depressie, disfunctionele relaties etc. En die psychische veranderingen zorgen mogelijk voor lichamelijke veranderingen, waardoor je deze gedachte steeds verder versterkt.

Kleineren tip 4: Stel al je dromen uit

Soms kan het gebeuren dat er, ergens diep van binnen, bepaalde verlangens op komen borrelen. Dat is lastig, want dit soort verlangens duwen je richting groei – en dat wil je voorkomen. Je wilt deze verlangens daarom koste wat kost onderdrukken. Als je erop in gaat ben je binnen de kortste keren een buitenbeetje. Iemand die schijt heeft aan wat anderen denken en helemaal haar eigen weg gaat. Niet langer normaal. Dat is het absolute doemscenario. Dus onderdruk je dromen. Stel ze eindeloos uit.

Kleineren tip 5: Sluit je af

Nee, leef niet als een kluizenaar. Je wilt je wel onder de mensen begeven – want anders kun je ze niet kleineren. Nee, wat je wilt doen is je emotioneel afsluiten. Dus wel onder mensen zijn, maar niet met ze verbinden. Hoe kun je dat doen? Simpel: praat veel, luister weinig. Praat veel over jezelf en houd het negatief. Zorg dat je jezelf naar beneden haalt en doe je best om zoveel mogelijk anderen met je mee te sleuren de afgrond in.

Praat over de negatieve dingen die je zijn overkomen, en hoe je daar niets aan kunt doen. Spreek alsof je een slachtoffer bent van je leven. Verbeeld je dat de hele wereld tegen je is. Het klinkt buitensporig, ik weet het. Maar met een beetje oefening zal het jou ook lukken. De slachtofferrol is de plek waar je wilt zijn, omdat het je vastzuigt in negativiteit.

Een andere goede techniek is door wat ze noemen ‘een muurtje om je heen te bouwen’. Dat is natuurlijk geen echte muur, maar een metafoor. Die zogenaamde muur houdt mensen buiten, en houdt jou tegelijkertijd binnen. Zo weet je zeker dat niemand je ‘raakt’, en kun je ongestoord verder leven.

Nog meer tips

Heb je de tips geprobeerd en vind je je leven nog niet ellendig genoeg? Lees dan zeker ook het artikel 10 tips voor een verschrikkelijk leven of het artikel Dromen realiseren? Niet doen!

Wat een ellende! Ik wil dit helemaal niet!

Gelukkig maar, ik vond het al zo vreemd dat je deze tips zat te lezen. Geen zorgen – zo hoeft het niet te eindigen. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om juist liefdevoller en meer open te worden. Geen muurtjes om je heen bouwen, maar het muurtje dat er staat juist stap voor stap afbreken. Klinkt veel gezelliger. 😁

Doe je mee? In het prijswinnende boek Steeds leuker vind je een stappenplan naar een leuker leven. Inclusief praktische tips, malle vergelijkingen en een liefdevolle schop onder de kont om de tips écht uit te voeren. En een tweede tip is de bestseller Verbindend Vermogen, ook lekker praktisch, persoonlijk en met links naar inspirerende filmpjes en leuke oefeningen om zelf te doen.

Dit artikel verscheen eerder bij SoChicken

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*