20 gewoontes die je succesvol maken
Waarom ben je niet succesvoller dan je nu bent? In zijn boek Tot hier en nu verder! beschrijft executive coach Marshall Goldsmith hoe gedrag en gewoontes waarmee je bereikt hebt waar je nu bent, er juist voor kunnen zorgen dat je niet verder komt. Het zijn veel voorkomende problemen waar ondernemers, executives en iedereen die leiding geeft tegenaan lopen. Ze hebben niet te maken met skills, intelligentie of persoonlijkheid. Het zijn uitdagingen op het gebied van interpersoonlijk gedrag en leiderschap.
Dit zijn de 20 gewoontes die je tegenhouden om jouw persoonlijke top te bereiken.
- Echt altijd willen winnen. De neiging om koste wat kost te willen winnen, in elke situatie – als het ertoe doet, als het er niet toe doet, en zelfs als het totaal misplaatst is.
- Teveel waarde willen toevoegen. De overweldigende behoefte om in elke conversatie je ei kwijt te willen en iets toe te moeten voegen.
- Oordelen: De neiging om continu anderen te beoordelen en langs jouw persoonlijke meetlat te leggen.
- Afbrekend commentaar geven. Onnodig sarcastische en negatieve opmerkingen waarmee je denkt dat je scherp en bij-de-hand overkomt.
- Beginnen met ‘Nee’, ‘Maar’ of ‘Echter’. Teveel gebruiken van negatieve woorden waarmee je eigenlijk tegen iedereen zegt: ‘Ik heb gelijk. Jij zit fout.’
- De wereld laten weten hoe slim je bent. De behoefte om mensen te laten zien dat je slimmer denkt te zijn dan je eigenlijk bent.
- Spreken als je kwaad bent. Je emoties en humeur gebruiken als management tool.
- Negativiteit, of ‘Ik zal je uitleggen waarom dit niet gaat werken’. De behoefte om je negatieve gedachten te delen als daar niet om wordt gevraagd.
- Informatie achterhouden. Weigeren informatie te delen om zo een voorsprong op anderen te behouden.
- Niet genoeg erkenning geven. Geen complimenten, lof en beloning kunnen geven.
- Succes claimen dat je niet verdient. De meest vervelende manier om jouw bijdrage aan succes te overschatten.
- Excuses verzinnen. De neiging vervelend gedrag zo te draaien dat het nu eenmaal bij jou hoort en mensen het je niet kwalijk nemen.
- Vasthouden aan het verleden. De neiging om verantwoordelijkheid af te schuiven, weg bij jezelf en naar gebeurtenissen en mensen uit het verleden. Dit valt onder: iedereen de schuld geven.
- Mensen voortrekken. Niet zien dat je andere mensen dus oneerlijk behandelt.
- Geen spijt willen tonen. Geen verantwoordelijkheid nemen voor je daden, niet erkennen dat je fout zit en blind zijn voor het effect dat jouw gedrag heeft op anderen.
- Niet luisteren. De meest passief-agressieve manier om geen respect te hebben voor je collega’s.
- Geen dankbaarheid willen tonen. De meest basale vorm van onbeleefd gedrag.
- De boodschapper straffen. De misplaatste neiging om onschuldigen aan te vallen die je alleen maar willen helpen.
- Zwartepieten. De gewoonte om iedereen de schuld te geven behalve jezelf.
- Teveel ‘jezelf’ willen zijn. Je eigen zwakheden aanzien voor deugden simpelweg omdat ze bij jou horen.
Confronterend? Jazeker. Maar als je meer wil bereiken dan je nu doet, dan zul je in de spiegel moeten kijken en aan de slag moeten met je eigen negatieve gedrag. Begin vandaag nog met de doorbraak naar jouw persoonlijke top.
Boekentip: Tot hier en nu verder!, Marshall Goldsmith
0 antwoorden