10 tips voor persoonlijk leiderschap
Onlangs ontving ik een tweet met 10 tips voor persoonlijk leiderschap. Een mooi lijstje en m.i. heel compleet. Maar zoals met alle tips: HOE doe je dat dan? Het bracht mij op het idee de 10 tips verder uit te werken. In deze column zijn ze, weliswaar beknopt, verder uitgewerkt.
1. Ontwikkel je innerlijke kracht
Wie ben je? Waartoe ben je op aarde? Welke overtuigingen heb je over het leven? Wat wil je bereiken? Wat wil je toevoegen? Allemaal vragen die je voor jezelf dient te beantwoorden en waarvoor je de weg naar binnen zult moeten maken. De weg naar Persoonlijk Leiderschap begint bij jezelf, bij het beantwoorden van dit soort vragen. Je laat leiderschap zien wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor het veranderen van je omgeving vanuit de overtuiging dat het anders kan of moet. Het is jouw verhaal. Over uitdagingen die zich aandienen, over je streven naar een hoger belang, een andere toekomst. Je houdt anderen en jezelf een spiegel voor, laat zien hoe het moet en ontwikkelt jezelf als voorbeeld en instrument van verandering vanuit een sterke persoonlijke visie, moed, durf en innerlijke kracht. Op die manier werkt leiderschap van binnen naar buiten. Je hebt impact, niet vanuit gezag, maar vanuit authenticiteit, betrokkenheid en persoonlijk leiderschap.
2. Vertrouw op jezelf
Een duidelijke koers zorgt voor (zelf)vertrouwen. Je weet wat je wilt en je weet waarvoor je het doet. Het maakt je proactief en zorgt er voor dat je stap voor stap richting je doel(en) gaat. Op die manier ontwikkel je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Zorg ook goed voor jezelf. Verzorgd gekleed gaan geeft zelfvertrouwen. Leef gezond, beweeg, kies voor variatie in je voeding, het geeft energie en versterkt je zelfvertrouwen. Let op je lichaamshouding. In De logica van lichaamstaal heb ik geschreven over de Powerhouding. Maak er gebruik van.
3. Sta open voor verandering
Gaan op de automatische piloot is gemakkelijk en comfortabel, maar daar wordt je omgeving niet anders van. Afwijken van gebaande paden is niet altijd makkelijk en vraagt moed, maar kan nodig zijn om je doelen te realiseren. Dus kom uit je comfortzone. Verandering gaat vaak met verwarring en onzekerheid gepaard. Het is goed je daarbij te realiseren dat daar waar verwarring is, ook groei is. ‘Leven is het meervoud van lef’ zoals Loesje ooit schreef.
4. Maak bewust keuzes
Wanneer je weet waar je naar toe wil, wanneer je weet wat juist of onjuist is, wanneer je weet wat wel of niet bijdraagt aan het bereiken van je doel(en), dan worden keuzes opeens een stuk eenvoudiger. Een fundamenteel bestanddeel van persoonlijk leiderschap is dat je een richtinggevende visie, een moreel kompas ontwikkelt. Een moreel kompas maakt je pro-actief. Je bent niet een speelbal van je omgeving, maar zit zelf achter het stuur, maakt bewust keuzes, met een duidelijke richting voor ogen.
5. Houd je gedachten positief
Mensen die positief denken verschillen niet zo veel van mensen die negatief denken. Ze denken allebei en geloven beiden in wat ze denken, ze richten beiden hun aandacht op een deel van de werkelijkheid. Het is goed je te realiseren dat ‘A negative mind will never give you a positive life’. Leer je aandacht te richten op positieve dingen. Op het goede, niet op het slechte. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt.
6. Focus op wat belangrijk is
Begin met het einde voor ogen en zorg dat je een duidelijke focus hebt op je einddoel. Focus is de stip op de horizon, wat vind je belangrijk, waar wil je naar toe, wat wil je bereiken en hoe ziet dat er dan uit. Zorg voor een positieve focus. Een positieve focus zorgt namelijk voor meer energie. Een positieve focus betekent een focus op wat je wél wilt in de toekomst, een focus op wat je wél wilt in lopende of voorbije situaties en een focus op wat er goed ging en gaat. Richt je energie vooral op je Cirkel van invloed¹, op die zaken waar je echt iets aan kunt doen.
7. Schenk de ander je volledige aandacht
Wanneer je in gesprek bent richt dan je aandacht en energie volledig op de ander. Volledig betekent niet dat je ook nog met iets anders bezig kunt zijn. Multitasking is in dit opzicht een illusie. Zorg dat je oogcontact maakt, want alleen op die manier maak je echt contact. Laat de ander uitpraten en stel vragen. En het is een specifieke manier van vragen stellen die bescheiden verzoeken wordt genoemd. De definitie van een bescheiden verzoek is als volgt: Iemand bescheiden verzoeken is de kunst om iemand uit te horen, om vragen te stellen waarop je het antwoord niet al kent, om een relatie aan te gaan op basis van nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling voor de ander.
8. Neem je verantwoordelijkheid
Jouw uitdaging is jouw uitdaging. Jij bent de eigenaar van jouw leven. Dus als het eens tegen zit dan ligt dat niet altijd aan de ander. Die ander gaat het waarschijnlijk ook niet voor je oplossen. Klagen helpt niet en geeft veel negatieve energie, zelfmedelijden helpt je niet verder. Door weg te kijken wordt er niets opgelost en met destructief gedrag (te veel eten, drinken, gamen, roken, etc.) gaat het ook niet weg. Verleg nooit de verantwoordelijkheid over jouw geluk, jij bent namelijk de enige die hier verantwoordelijk voor is.
9. Geef jezelf tijd voor stilte en reflectie
Stilte verbindt, het verbindt je met je diepste zijn en leidt tot diepe rust en ontspanning. ‘In stilte – in de meditatie – ontstaan inspiratie en creativiteit’ zegt Herman Wijffels in een interview. En stilte biedt een prima mogelijkheid om te reflecteren. Uit onderzoek blijkt dat succesvolle mensen een goed vermogen tot (zelf)reflectie hebben. Wat doe ik, en hoe doe ik het, is mijn koers nog de juiste, het zijn allemaal vragen die aan bod kunnen komen tijdens reflectie op je eigen handelen. Het zorgt er voor dat belangrijke vraagstukken naar boven komen.
10. Vergeet nooit te lachen!
En mocht het gelijk niet helemaal zo gaan zoals je voor ogen had, vergeet dan niet te lachen. Het is één groot leerproces en van fouten kun je leren. Niet het vallen is het falen, het niet meer opstaan is het falen. Leer met humor naar je eigen onhandigheid te kijken.
1. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey, pag. 66
Deze column verscheen ook op Managementsite
1 antwoord
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.