10 tips om de ander de mond te snoeren

Jij bent natuurlijk perfect. Je hoeft dan ook niet aan zelfreflectie te doen, je te laten coachen of een training te volgen. Onbegrijpelijk dat je collega’s jou of je werk soms in twijfel trekken en zeggen dat jij je verantwoordelijkheid ontloopt. Gelukkig heb je strategieën gevonden om hen zo snel als mogelijk de mond te snoeren. En ook al heb je daarbij geen hulp nodig, speciaal voor jou hebben we 10 tips om je daarbij te helpen.

Tip 1: Beschuldig anderen

Simpel en effectief, blijf de anderen voor. Als je merkt dat er iets fout gaat beschuldig je iemand van je collega’s. Gebruik daar het woordje ‘weer’ bij, dat geeft nog meer kracht aan je beschuldiging en daarmee voelt de ander zich nog rottiger. Bijvoorbeeld: heb je nu weer… En als ze zichzelf gaan verdedigen dan begin je erover dat ze niet open staan voor feedback.

Tip 2: Ik doe dat nooit

Als je al het gevoel hebt dat je jezelf moet verdedigen (wat natuurlijk niet nodig is) gebruik dan het woord ‘nooit’ om extra duidelijk te maken dat het echt niet aan jou ligt. In het verleden heb je geen fouten gemaakt, nu ook niet en in de toekomst gaat dat ook niet gebeuren. Je kent je verantwoordelijkheid, dat zouden ze nu wel eens moeten weten!

Tip 3: Niet inhoudelijk reageren

Negeer gewoon wat de ander zegt. Bijvoorbeeld door je mond te houden, weg te lopen of over een ander onderwerp te beginnen. Heerlijk effectief. Je collega wordt dan vanzelf boos en laat zich waarschijnlijk negatief uit over jou. Als dat gebeurt dan spreek je hem aan op de toon die hij aanslaat. Zo ga je toch niet met collega’s om.

Tip 4: Verblind de ander met onzin

Stel dat je een keer in het nauw wordt gedreven, houd dan een onbegrijpelijk betoog met veel feiten, data en wetenswaardigheden. Doe dat vol overtuiging en blijf maar doorpraten. Het brein van de ander wordt dan zo overladen dat ze niet meer weten wat ze moeten zeggen. Zoals de Engelsen treffend zeggen: ‘If you can’t convince them with arguments, dazzle them with bullshit.’

Tip 5: Concentreer je op het zwakke argument

Een prachtige strategie die met heel veel succes wordt toegepast in de politiek, kun je ook zelf gebruiken op het werk. Laat de ander gewoon doorpraten totdat je een zwak argument hoort. En als je dat eenmaal hebt gevonden concentreer je je daarop en haal je het onderuit. En als dat argument al niet klopt, dan is de gehele redenatie niet geldig. Punt uit!

Tip 6: Spreek namens anderen

Zorg dat de ander weet dat je niet alleen namens jezelf spreekt, maar dat je de mening vertegenwoordigt van vele anderen. En zeg nou eerlijk, het kan toch echt niet waar zijn dat wij het allemaal verkeerd zien en dat jij de enige bent die het juist ziet? De ander moet wel heel sterk in zijn schoenen staan om tegengas te blijven geven.

Tip 7: De conclusie is gevaarlijk

Ontdek allerlei gevaren in hoe de conclusie is geformuleerd. Bijvoorbeeld de conclusie is te vaag, te veelomvattend, te eng, te onduidelijk, te persoonlijk of te expliciet. De ander moet nog maar eens goed nadenken over wat de consequenties daarvan zijn. En als de conclusie wordt aangepast dan is de nieuwe formulering wederom gevaarlijk. Als de formulering een aantal keren is aangepast, begin dan over het proces, dit werkt toch niet.

Tip 8: Doe tegenvoorstellen

Als er voorstellen komen die impact hebben op jouw perfecte manier van werken, doe dan direct een tegenvoorstel. Het laat zien dat er meerdere mogelijkheden zijn die allemaal nauwkeurig onderzocht moeten worden. En benadruk daarbij dat we niet overhaast te werk moeten gaan met het invoeren van een oplossing omdat het verstrekkende gevolgen heeft.

Tip 9: Onderbreek de ander regelmatig

Als de ander een mening heeft over jou of hoe jij je werkzaamheden uitvoert, laat de ander dan niet uitpraten. Onderbreek de ander met enige regelmaat en vraag om toelichting. Hoe vaak is het gebeurt, wanneer heeft het precies plaatsgevonden (data en tijdstippen) of wat bedoelt de ander met zijn uitspraak. Blijf onderbreken en creatief in het bedenken van vragen.

Tip 10: Ik herken me daar niet in

Je kunt simpelweg steeds weer blijven zeggen ‘ik herken me niet in het beeld dat je van mij of de situatie schetst.’ Het enige dat je hoeft te doen is dit zinnetje te herhalen en verder geen inhoudelijk reactie te geven. Het maakt de ander gek en garandeert dat de ander op een gegeven moment stopt met tegen je te praten. Fijn, weer een last minder!

Dit zijn 10 strategieën die je kunt toepassen om een collega zijn mond te snoeren. En ik ben ervan overtuigd dat er veel meer zijn. Wat zijn de strategieën die jij ziet die jouw collega’s toepassen om zichzelf vrij te pleiten van elke verantwoordelijkheid? Wil je deze in een reactie onderaan dit artikel plaatsen, zo kunnen we van elkaar leren ;)

8 antwoorden

  • ik kan in dit artikel nergens de “focus op resultaat en daadkracht die samengaat met een sfeer van vertrouwen, respect en het waarderen van onderlinge verschillen” terugvinden. Ik lees alleen “hoe kan ik de ander onderuit halen”. Jammer…
    Wanneer een ander mij aanvalt/kritiek heeft zeg ik nadat hij/zij is uitgesproken;” tja dat zegt veel over jou”…of…ik steek hand in eigen boezem en pas zelfreflectie toe.

  • In antwoord op Carola.
    Helemaal mee eens Carola. En dit artikel is uiteraard bedoeld om met enig sarcasme en een knipoog naar de werkelijkheid de lezer zelf na te laten denken in welke mate er herkenbare strategieën in zitten die ze zelf toepassen.

  • Tja ik zou nu wel een stammenplan of handvatten willen hebben om deze sfeer om te buigen naar een werkbare democratische sfeer in het team //
    gr jan

  • Ook een goede strategie (werkt voor mij altijd…), maak simpele zaken abstract en complex. Woorden als “als we dit een niveau hoger tillen” of “je ziet het misschien nog niet, maar…” zijn erg effectief. De ander voelt zich dommer dan jij en jij wint!

  • In antwoord op Sido.
    Klinkt als ook een zeer herkenbare strategie. En je slaat de spijker op zijn kop, in dit soort situaties gaat het inderdaad over winnen of verliezen in plaats van oprechte samenwerking opzoeken

  • Mooi om dit zo te formuleren. Enerzijds met enige ironie en anderzijds om in de spiegel te kijken omdat het zo maar zou kunnen dat je een dergelijke strategie ook wel eens gebruikt (niets menselijks is ons vreemd, mij in elk geval niet). Ook goed om te herkennen bij anderen en het dan bespreekbaar te kunnen maken. Daarmee is het effect van de strategie (als die zo bedoeld wordt ingezet) ook voor de helft weg. Je maakt immers bespreekbaar wat je ervaart (feedback) en haalt het boven het waterniveau (ijsberg-theorie).

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*