10 leiderschapstips uit het voetbal
Of mijn volgende artikel over het leiderschap van Louis van Gaal kon gaan, was de vraag. Om twee redenen leek me dat een matig idee. Enerzijds omdat er al veel over al zijn plussen en minnen is geschreven, anderzijds omdat ik geen fan ben. Dit laatste in het bewustzijn dat ik hier steeds eenzamer in kom te staan. Toch zijn er wel degelijk interessante leiderschapslessen te trekken uit het leiderschap van publieke figuren zoals hij, zowel uit het positieve als uit het negatieve. Dus hieronder 10 leiderschapstips uit het voetbal die jou als leider in het bedrijfsleven, bij de overheid of als bestuurder in de sportwereld van pas kunnen komen.
1. Verzamel mensen om je heen die jou de waarheid durven te zeggen
Helaas worden leiders vaak omringd door ja-knikkers, waardoor ze te weinig tegengas krijgen. En dat is juist wel nodig, zeker als je voor moeilijke beslissingen komt te staan. Je kunt tenslotte niet zelf overal alles van weten.
2. Zorg dat je zacht bent op de relatie en hard op de inhoud
Zacht op de relatie betekent dat je respect hebt voor de mens, oprecht geïnteresseerd bent, afspraken nakomt en dergelijke. Maar je moet daarnaast niet weglopen voor het leveren van eerlijke kritiek op de inhoud van het werk. Anders kan je collega zich niet ontwikkelen. Soms moet je lastige individuele beslissingen maken, in het belang van het totale team. Individuen weg laten komen met onacceptabel gedrag is een belediging voor de rest van het team. Eerlijkheid hoeft overigens niet te betekenen dat je onbeschoft bent.
3. Een medewerker is meer dan een professional
De thuissituatie, en de mentale en fysieke gesteldheid hebben ook effect op het resultaat. Dus het loont om tijd te investeren in het leren kennen van al deze onderdelen van het leven van je collega’s. En wees ook bereid om je team een inkijkje te geven in de verschillende aspecten uit jouw eigen leven; ook als het even niet zo goed gaat.
4. Laat je medewerkers nooit publiekelijk vallen
Natuurlijk maken jouw mensen fouten. Maar jij bent de leider van het team, dus jij neemt de verantwoordelijkheid voor hen richting jouw eigen leidinggevende, de media etc.
5. Ga respectvol om met mensen
Ook als anderen jou niet respectvol behandelen. Ook als je denkt dat ze er geen verstand van hebben. Jij blijft “cool and collected”. Als je anderen benadert vanuit superioriteit, zeker als dat mensen zijn die lager in de hiërarchie staan, dan haal je jezelf onnodig naar beneden. Een knipoog en een grapje mag natuurlijk wel.
6. Zorg dat je zelf het goede voorbeeld geeft in gedrag
Als jij het slechte voorbeeld geeft, dan kan je van niemand verwachten dat ze jou volgen. Medewerkers willen hun leidinggevende kunnen respecteren. Jij bent de norm!
7. Investeer in je eigen ontwikkeling
Natuurlijk, prestaties uit het verleden, kunnen vertrouwen geven voor een goede toekomst. Maar, je kunt niet teren op je successen. De wereld verandert zo snel, dat ook van jou wordt verwacht dat je je kennis en vaardigheden onderhoudt. Net als in de sport is herhaling van trainingen daarbij heel vanzelfsprekend.
8. Zorg dat je een duidelijke visie hebt
Jouw mensen willen weten wat jouw stip op de horizon is en hoe je daar denkt te kunnen gaan komen. Pas als ze daarvan overtuigd zijn, zullen ze jou van harte volgen. Als ze het alleen maar voor jou doen omdat je het vraagt, dan wordt het plichtmatig en zal je zien dat je net die laatste paar procent gaat missen die nodig is.
9. Breng je bevlogenheid over
Vitaliteit gaat niet over leeftijd en fysieke gesteldheid. Zorg eerst dat je zelf plezier hebt in je werk, dan breng je dit vanzelf over op je team. En een energiek en bevlogen team is tot veel in staat……
10. Bescheidenheid
Stel je kwetsbaar op. Erken je gemaakte fouten. Vier je successen, maar maak ze niet te groot. Er komen ook weer mindere tijden, en je wilt je omgeving geen aanleiding geven om jou als opschepper neer te zetten.
De praktijk van leiderschap. Binnen het voetbal en erbuiten.
Waarschijnlijk kende je veel van de bovenstaande punten al. Maar … wetenschappelijke onderzoeken en medewerkerstevredenheidsmetingen wijzen uit dat de meeste leiders ze helaas niet in de praktijk brengen.
Dus… ik daag je uit om hier eens over in gesprek te gaan met mensen om je heen die het beste met je voor hebben. Vraag door, kijk waar jouw uitdaging zit, en pak gewoon eens 1 punt op om concreet mee aan de slag te gaan.
Meer over leiderschapsontwikkeling
- Verbindend leiderschap en hybride teams
- Sterke punten leiderschap: sturen op talent en competenties
- Wat het bedrijfsleven kan leren van de sport
0 antwoorden